Zelfs tot in de slaapkamer
Pesten is een groot probleem. Voor alle kinderen die het betreft. Ook online gaat het pesten soms nog door, waardoor de gepeste zelfs in zijn of haar eigen huis niet veilig is. Check onderstaande tips als het jouw kind betreft (of als je denkt dat jouw kind anderen online pest).
Wat is online pesten?
Één kwetsende opmerking is natuurlijk geen cyberpesten. Maar als de dader zich specifiek op het slachtoffer richt en diegene meerdere keren kwetst, zeker wel. Jaarlijks worden meer dan 400.000 jonger online gepest. Online pesten of cyberpesten gebeurt via social media als YouTube, Facebook, Twitter, Instagram, SnapChat, What’sapp en fora/chatrooms. Het plaatsen van dreigende berichten, belastende foto’s of filmpjes of een scheldpartij is bijzonder schadelijk voor de gepeste. Voor pestkoppen is het juist leuk: het is makkelijk en snel gedaan, ‘iedereen’ kan meekijken en het is vaak lastig te achterhalen wie het heeft gedaan. Bovendien, de dader hoeft het slachtoffer niet in de ogen te kijken en je ertegen verweren is lastig.
Tips tegen online pesten
Word je kind online gepest, of wil je dat voorkomen? Hier alvast een paar tips: Pas je privacyinstellingen aan, beperk wie toegang heeft en deel informatie selectief; zoek jezelf regelmatig op online: staat er iets dat verkeerd gebruikt kan worden? Zo ja, haal het weg of laat het verwijderen. Let op met het doorgeven van gevoelige informatie en deel je wachtwoord niet (ook niet met vrienden). Wees zelf geen pestkop en moedig cyberpesten niet aan. Pest nooit terug en blokkeer cyberpestkoppen. Gooi pestberichten niet meteen weg, maar verzamel bewijsmateriaal. Probeer steun te zoeken.
Cyberpesten is overigens strafbaar. Cyperpesten of online misbruik melden? Hier kan het. Meer weten over aangifte doen? Vraag het de politie. Een tip van de politie is in ieder geval om altijd het platform waarop je gepest bent in te lichten, dan kunne zij er ook iets aan doen.
Behoefte aan een stoomcursus pesten? Check onze top 10 tips pesten.