Werk combineren met je gezin is soms een uitdaging. Het voelt als jongleren, al die ballen in de lucht houden. De ene dag gaat dat beter dan de andere dag. Een beetje houvast is fijn. Vandaar dat we je graag wat praktische tips en adviezen mee willen geven in deze checklist. Waar heb je recht op? Wat kan je zelf doen? Hoe voer je een gesprek op je werk? Alles overzichtelijk in 1 checklist.
Realiseer je hoe dan ook dat sinds kort samen een half jaar voor de baby thuis zorgen dichterbij is gekomen dan ooit. Zo is er het betaalde aanvullende geboorteverlof voor vaders/partners. En vanaf augustus 2022 betaald ouderschapsverlof voor beiden voor twee maanden. Dit alles geldt helaas alleen als je in loondienst bent en de vergoeding is 70% van je dagloon. Niettemin is dit heel goed nieuws voor werkende ouders en hun kinderen.
Als je werkt en kinderen hebt, moet je keuzes maken en kan je wel wat steun gebruiken. Ga ik meer werken? Hoe voer ik het gesprek met mijn werkgever? Wat betekent minder werken voor mijn pensioen? Wat zijn nou handige sites? Hoe ga ik van een uitkering naar werk? Wat moet ik weten als ZZP-er? Waar kan ik terecht voor vragen? Om je een beetje op weg te helpen hebben wij alle handige sites verzameld.
Werk, gezin en zorg verdelen… Hoe dan?
- Doe de Werkzorgberekenaar van het Nibud. Hier bereken je in 5 stappen hoe je er nu financieel voorstaat en wat meer of minder werken voor jouw portemonnee betekent.
- Wat als je minder zou werken of juist meer? Het heeft meer invloed dan je denkt. Bijvoorbeeld op je pensioen, toeslagen en belastingen. Doe de WerkurenBerekenaar om te kijken wat die uren meer of minder werken betekenen.
- Wat is jouw ideale werk-zorg verdeling? Wie doet wat in huis? Hoe voer je het gesprek met je partner hierover? WomenInc helpt je met deze gesprekskaarten voor aan de keukentafel.
- Hoe voer je datzelfde gesprek op je werk? Ook daarvoor zijn speciale gesprekskaarten die je op weg helpen.
- Check dan ook je taakverdeling met deze handige tool.
- Maak samen een ouderschapsplan.
Waar heb je recht op?
- Check de verlofregelaar of de Rijksoverheid over alle verlofregelingen in Nederland.
- Heb je vragen over werk, zwangerschap, of een uitkering? Check de site van het UWV. Ze hebben ook een handige chat.
- Wil je borstvoeding geven terwijl je weer aan het werk bent? Check wat je rechten zijn en heb het erover met je werkgever.
- Je hebt als je werkt, een studie volgt, een traject naar werk volgt of een inburgeringscursus doet, recht op kinderopvangtoeslag. Op de site Toeslagen vind je alle informatie. Je kan een proefberekening doen om te kijken waar je recht op hebt. Check ook wat je verder nog moet weten over de kinderopvangtoeslag.
- Ben je zwanger? Check de app van FNV over Werk & Zwangerschap over veilig werken, werktijden, pauzes en meer.
- Met het beantwoorden van 9 vragen krijg je een super overzicht van alle zaken die je moet regelen en moet doen als je een kind krijgt. Van de hielprik tot het aanvragen van zorgtoeslag! Superhandig! Krijg je het er even Spaans benauwd van? Je bent niet de enige (check de video).
Hoe zit het met het geld?
- Weten hoe het zit met je pensioen? Doe de pensioen Schijf van Vijf.
- Check ook Wijzer in Geldzaken. Zij hebben veel tips over je pensioen.
- Heb jij je nabestaandenpensioen op orde? Wat kan en moet je hiervoor regelen? Check ook hier Wijzer in Geldzaken.
- Wat je verdient, is misschien niet altijd wat je ook daadwerkelijk krijgt. Heb je vragen over minimumloon, je salaris, bruto-/nettoloon, cao’s, vakbonden? Wil je weten of je wel hetzelfde verdient als een ander die hetzelfde werk doet? Ben je zzp’er en wil je weten welke tarieven in jouw beroepsgroep gangbaar zijn? Vul je gegevens in op de Loonwijzer!
- Ben jij Geldfit? Doe de test.
- Ben je ontslagen of word je ontslagen? Check dan het Geldplan Werkloosheid. Check ook de 7 dingen die je moet regelen.
- Hoeveel ga je erop vooruit als je gaat werken terwijl je nu een bijstandsuitkering krijgt? Wat zijn de gevolgen van meer werken voor de hoogte van je toeslagen? Ook hiervoor heeft het Nibud een berekenaar gemaakt, van Uitkering naar Werk.
- Ben je ZZP-er of denk je erover na? Het is goed om te weten wat de gevolgen zijn. Het Nibud helpt je op weg met het Geldplan ZZP. Ook Wijzer in Geldzaken heeft van alles op een rij gezet.
Tips voor thuiswerken
- Thuiswerken, een voordeel van corona voor veel werkende ouders. Het geeft wat meer ruimte om alles te combineren. Jouw rechten en plichten vind je bij de FNV.
-
Flexibel werken maakt gelukkiger, blijkt uit onderzoek. Bovendien leidt het tot minder stress, minder files en een hogere arbeidsparticipatie. Daarom is er sinds 1 januari 2016 de Wet flexibel werken. In deze wet staat vastgelegd dat je als werknemer het recht hebt om een verzoek in te dienen om flexibel te werken. Zo kan je vragen naar een flexibele arbeidsplaats, werktijden en arbeidsduur. Het hoe en wat lees je op de site van de Rijksoverheid.
- Hoe werkt Nederland heeft ook wat handige tips voor thuiswerken.
In Nederland kennen we heel veel verschillende soorten verlof, van geboorteverlof, calamiteitenverlof tot kortdurend zorgverlof. Maar ze hebben allemaal andere regels en voorwaarden. Ook weten we dat ouders niet altijd op de hoogte zijn van alle verlofregelingen. Daarom zetten we alles over verlof even op een rijtje, om het makkelijker te maken.
Alles over verlof
We beginnen met een rijtje handige sites waar je meer kan vinden over verlof en de soorten die er zijn:
- Op Verlofregelaar.nl kan je terecht voor al je vragen. Ze staan mooi op een rijtje en je krijgt antwoorden op veelgestelde vragen.
- Ook de Rijksoverheid heeft alle verlofregelingen op een rijtje gezet.
- Bij DitWerktWel.nl zijn alle regelingen in een overzichtelijk schema gezet zodat je precies kan zien wie er recht op heeft en hoeveel je uitbetaald krijgt.
- Op EH-BG.nl vind je handige tips en tools over het verdelen van werk en zorg. Verlof is natuurlijk 1 ding, maar de verdere verdeling tussen partners telt ook mee.
- Met de verlofplanner kan je samen het zwangerschapsverlof en het geboorteverlof van de partner inplannen. Onze tip: plan het lekker na elkaar. Onderzoek laat zien dat dat goed is voor zowel baby als partner.
- Ook op vaderzoektverlof.nl vind je veel praktische informatie over het geboorteverlof.
- Krijg je een meerling? Dan heb je recht op langer verlof. Bij het NVOM vind je meer informatie.
- Zorg jij voor een familielid of naaste? Dan zijn er ook speciale regelingen. Meer informatie vind je op de Rijksoverheid of bij Mantelzorg Nederland.
- Adopteer je een kind? Dan heb je recht op speciaal adoptieverlof.
Onze tips
Graag delen we ook wat simpele tips, Misschien heb je er wat aan, misschien leg je ze naast je neer. Allemaal goed.
- Bespreek met je werkgever wat belangrijk voor jou en je gezin is. Hoe past een eventueel verlof hierin en kan het jou helpen om wat rust te krijgen. Bespreek wanneer je wat op wilt nemen.
- Bespreek ook met je eventuele partner wanneer je wat op wilt nemen. Sommige verlofregelingen zijn niet 100% doorbetaald en dus heeft het invloed op je inkomen.
- Als je kind ziek is, kan je kortdurend zorgverlof opnemen. Je hebt recht op kortdurend zorgverlof 2 keer jouw aantal werkuren per week binnen 12 maanden.
- Check onze video die we maakten speciaal voor de lancering van het geboorteverlof. We laten vaders aan het woord over de voordelen. Hier vind je gelijk meer informatie. Lees dan gelijk ook ons interview met Mara Yerkes, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht naar de combinatie werk en gezin.
Met het grote nieuws, dat je een kind krijgt, breekt direct een bijzondere, spannende en drukke tijd aan: bezoekjes aan de verloskundige, het inrichten van de babykamer, een lijf dat verandert en om goede zorg vraagt, het kiezen van babynamen… Genoeg te doen! Maar hebben jullie het er al over gehad, wie straks wat doet? Wie de bezoekjes aan de dokter op zich neemt? Wie brengt en haalt naar en van opvang, school, clubjes, sport? Kortom: hoe ziet jullie ouderschapsplan eruit?
Het lijkt nog vroeg, maar als je het er nú over hebt, heb je alle tijd om straks op één lijn te zitten. Als je nu bijvoorbeeld een prioriteitenlijstje zou moeten maken en je zou moeten kiezen tussen jezelf, je partner, je werk of de kinderen, wie of wat komt er dan op de eerste plaats en wie of wat op de vierde? Wat betekent dit voor de verdeling van de verschillende taken? Waar kun je het alvast over hebben? We hebben een handig voorzetje gemaakt:
Wie doet wat?
- Wie haalt en brengt naar de opvang en de verschillende clubjes?
- Wie doet de boodschappen, kookt, doet de was, doet de klusjes?
- Wie regelt de oppas?
- Wie houdt de agenda bij? Zijn er zaken om rekening mee te houden bij het maken van afspraken?
- Wie is er thuis op bijzondere dagen zoals een studiedag?
- Wie staat er ‘s nachts op?
- Wie gaat er naar het consultatiebureau?
- Wie regelt cadeautjes voor (andere) kinderen?
- Wanneer nemen jullie de planning door? Een vast moment afspreken kan heel handig zijn.
- Wie maakt het boodschappenlijstje?
- Wie blijft er thuis voor een monteur of elektricien?
- Wie regelt de oppas?
- Wie plant de verjaardagsfeestjes van de kinderen?
- Wie haalt en brengt de kinderen naar de kinderopvang, school of sportclubjes?
- Wie zet zich in op school, kinderopvang of sportclubjes?
- Wie onderhoudt de contacten met leraren of medewerkers op de kinderopvang, school of andere plekken?
Hoe regelen jullie de geldzaken?
- Naar welke rekening gaat de kinderbijslag en hoe besteed je die?
- Wie gaat wanneer en hoeveel uur werken?
- Wie regelt de financiële kant van het krijgen van een kind? Denk hierbij aan het aanpassen van de verzekeringen, pensioen, kinderopvangtoeslag en eventuele lagere inkomsten.
- Zetten jullie alvast geld opzij voor de studie van je kind?
- Hoe gaan jullie om met zakgeld?
- Hoeveel besteed je aan cadeautjes voor feestdagen en verjaardagen?
Wat vind je belangrijk in de opvoeding?
- Welke waarden willen jullie meegeven?
- Welke regels spreken jullie af als het gaat om voeding, speelgoed, slapen en spelen?
- Wat doe je als de één ‘nee’ vindt (of al had gezegd) en de ander ‘ja’?
- Wat spreek je samen af over beeldschermapparaten als televisie, tablet, computer, telefoon?
- Op welke manier belonen en/of corrigeren jullie je kind?
Hoe kiezen jullie de opvang?
- Wat vinden jullie belangrijk en wat minder, als het gaat op de opvang?
- Waar moet de opvang aan voldoen als het gaat om locatie, prijs, kwaliteit, openingstijden, pedagogische achtergrond, sfeer?
- Willen jullie het liefst een gastouder, kinderdagverblijf, opa en oma of au pair?
- Waar willen jullie kijken?
- Hoe besteden jullie je vrije tijd?
- Bepaal wat jullie samen en los van elkaar belangrijk vinden en hoe je die dingen in jullie leven kunt passen: van gezinsactiviteiten als elke avond voorlezen, samen ontbijten tot tijd voor elkaar en tijd voor jezelf.
- Wil je straks een actieve rol gaan spelen als ouder in bijvoorbeeld sportclubs, school, kinderdagverblijf?
Tot slot nog een paar gewetensvragen… wat geldt voor jullie?
- Opruimen doen we ’s avonds of De avonden zijn voor rust en ontspanning
- Werken is voor ons beiden even allebei even belangrijk of één van ons gaat carrière maken
- Elke avond een gezonde maaltijd koken of Een paar avonden per week afhaal- of magnetronmaaltijd kan best
- We missen geen enkel sociale afspraak of We minderen bewust
- Mijn schoonouders zijn altijd welkom of Ik zie ze graag maximaal één keer per kwartaal
- Ik wil minstens twee keer per week op stap of sporten of Elke avond samen op de bank
- Even eruit doen we met vrienden of Even eruit doen we met ons kind
- Een deadline op mijn werk gaat voor op samen eten of niet met mijn gezin eten is geen optie
- De één werkt en de ander zorgt of we verdelen alle taken
- Liever mooiere spullen dan een extra vakantie
Dit is niet een gesprek dat je in 1 keer aftikt of maar 1 keer doet. Al is je kind 2, 4, 6 of 10 jaar oud, dan nog kan je dit elke keer erbij pakken en samen opnieuw bespreken.
Succes!
Ben je zwanger of heb je jonge kinderen? Dan mag een werkgever een vrouw niet weigeren voor een baan of anders behandelen op de werkvloer. Ook mag hij niet besluiten om een tijdelijk contract om die reden niet te verlengen. Dat is discriminatie op grond van geslacht en is vastgelegd in meerdere internationale mensenrechtenverdragen en de gelijkebehandelingswetgeving.
Zwangere vrouwen mogen dus ook niet worden gediscrimineerd tijdens een sollicitatie, het verlof of werk. Uit verschillende onderzoeken van het College van de Rechten van de Mens blijkt dat nog steeds veel zwangere vrouwen hiermee te maken hebben op het werk. Maar liefst 43% van de zwangere vrouwen (die werken of op zoek zijn naar een baan) krijgen te maken met zwangerschapsdiscriminatie. Ook mannen geven aan soms last te hebben van zwangerschapsdicriminatie.
Wat kan je doen?
- Op de site van de Rijksoverheid staat mooi omschreven hoe het zit met zwangerschapsdiscriminatie.
- Discriminatie melden helpt. Op discriminatie.nl kan je een melding doen. Je kan hier ook terecht voor advies.
- Je kan ook terecht bij het College voor de rechten van de mens.
- Tips over hoe je het gesprek voert met je werkgever en andere tips, vind je hier.
- Wat zijn je rechten en plichten tijdens je zwangerschap?
Als je zorgt voor een ander, voor je ouders, partner of vriendin, dan ben je mantelzorger. Niet altijd makkelijk om naast je werk en je kinderen te doen, maar je doet het vaak vanuit heel veel liefde voor die ander. daar komt ook heel veel bij kijken. Je kan er ook wel wat steun bij gebruiken. Op de volgende sites vind je die steun en informatie.
- Op Mantelzorg.nl kan je heel veel informatie vinden. Van een mantelzorgmakelaar en consulent tot juridisch advies en lotgenotencontact. Maar bijvoorbeeld ook de Mantelzorg test. Ze hebben ook een hulplijn, de mantelzorglijn voor al je vragen.
- Ook op de Rijksoverheid vind je veel informatie, bijvoorbeeld over zorgverlof, wonen en extra hulp krijgen.
- Bij de regelhulp van de overheid zie je wat voor een vergoedingen je kan krijgen bijvoorbeeld dubbele kinderbijslag als je een kind verzorgt.
- Ook het voedingscentrum heeft tips voor mantelzorgers die voor ouderen zorgen.
- Vraag na bij jouw gemeente wat er gedaan kan worden voor jou en voor degene waar je voor zorgt. Ze weten vaak waar je lokaal terecht kan.
- Ga in overleg met je werkgever hoe je je werk en zorg kan combineren. Het is fijn als hij of zij er ook weet dat je mantelzorger bent. Dan kunnen ze er rekening mee houden.
- Zorg dat je ook echt tijd voor jezelf hebt. Je kan niet voor iemand anders zorgen als je niet goed voor jezelf zorgt.