Alles over verlof

In Nederland kennen we heel veel verschillende soorten verlof, van geboorteverlof, calamiteitenverlof tot kortdurend zorgverlof. Maar ze hebben allemaal andere regels en voorwaarden. Ook weten we dat ouders niet altijd op de hoogte zijn van alle verlofregelingen. Daarom zetten we alles over verlof even op een rijtje, om het makkelijker te maken.

Realiseer je hoe dan ook dat sinds kort samen een half jaar voor de baby thuis zorgen dichterbij is gekomen dan ooit. Zo is er het betaalde aanvullende geboorteverlof voor vaders/partners. En vanaf augustus 2022 betaald ouderschapsverlof voor beiden voor twee maanden. Dit alles geldt helaas alleen als je in loondienst bent en de vergoeding is 70% van je dagloon. Niettemin is dit heel goed nieuws voor werkende ouders en hun kinderen.

Alles over verlof

We beginnen met een rijtje handige sites waar je meer kan vinden over verlof en de soorten die er zijn:

 1. Op Verlofregelaar.nl kan je terecht voor al je vragen. Ze staan mooi op een rijtje en je krijgt antwoorden op veelgestelde vragen.
 2. Ook de Rijksoverheid heeft alle verlofregelingen op een rijtje gezet.
 3. Bij DitWerktWel.nl zijn alle regelingen in een overzichtelijk schema gezet zodat je precies kan zien wie er recht op heeft en hoeveel je uitbetaald krijgt.
 4. Op EH-BG.nl vind je handige tips en tools over het verdelen van werk en zorg. Verlof is natuurlijk 1 ding, maar de verdere verdeling tussen partners telt ook mee.
 5. Met de verlofplanner kan je samen het zwangerschapsverlof en het geboorteverlof van de partner inplannen. Onze tip: plan het lekker na elkaar. Onderzoek laat zien dat dat goed is voor zowel baby als partner.
 6. Ook op vaderzoektverlof.nl vind je veel praktische informatie over het geboorteverlof.
 7. Krijg je een meerling? Dan heb je recht op langer verlof. Bij het NVOM vind je meer informatie.
 8. Zorg jij voor een familielid of naaste? Dan zijn er ook speciale regelingen. Meer informatie vind je op de Rijksoverheid of bij Mantelzorg Nederland.
 9. Adopteer je een kind? Dan heb je recht op speciaal adoptieverlof.

Onze tips

Graag delen we ook wat simpele tips, Misschien heb je er wat aan, misschien leg je ze naast je neer. Allemaal goed.

 1. Bespreek met je werkgever wat belangrijk voor jou en je gezin is. Hoe past een eventueel verlof hierin en kan het jou helpen om wat rust te krijgen. Bespreek wanneer je wat op wilt nemen.
 2. Bespreek ook met je eventuele partner wanneer je wat op wilt nemen. Sommige verlofregelingen zijn niet 100% doorbetaald en dus heeft het invloed op je inkomen.
 3. Als je kind ziek is, kan je kortdurend zorgverlof opnemen. Je hebt recht op kortdurend zorgverlof 2 keer jouw aantal werkuren per week binnen 12 maanden.
 4. Check onze video die we maakten speciaal voor de lancering van het geboorteverlof. We laten vaders aan het woord over de voordelen. Hier vind je gelijk meer informatie. Lees dan gelijk ook ons interview met Mara Yerkes, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht naar de combinatie werk en gezin.
Volgend bericht