Als je leeft in armoede

Even wat cijfers: 1 Op de 10 kinderen leeft in armoede in Nederland. De gevolgen voor gezinnen en vooral kinderen zijn groot. Heel simpel: Als er geen geld is, kan je ook niet zomaar trakteren op school. Als je geen sportkleding kan betalen, laat staan een lidmaatschap van de sportclub, dan gaat je gezondheid achteruit.

Als ouder wil je jouw kind natuurlijk alles bieden, maar als het vieren van een verjaardag of trakteren op school al zoveel stress op levert, dan wordt het er thuis ook niet gezelliger op. Bovendien kan er schaamte om de hoek komen kijken. Of sociale uitsluiting van jouw kind als hij of zij nooit naar een verjaardagsfeestje van een ander kind kan, gewoonweg omdat je geen cadeautje kan betalen. Daarom hebben wij een lijstje gemaakt met tips en adressen die jou kunnen helpen, want je bent niet alleen.

Sam& is een samenwerkingsverband tussen Leergeld Nederland, Jeugdfonds Sport & Cultuur, Nationaal Fonds Kinderhulp en Stichting Jarige Job. Samen bieden zij één portaal waar ouders en intermediairs (bijvoorbeeld leerkrachten, schuldhulpverleners, huisartsen of wijkteams) een aanvraag kunnen doen voor alles wat deze organisaties bieden.

Leergeld Nederland is actief in 74% van alle Nederlandse gemeenten. Ze bieden kinderen en jongeren tot 18 jaar kansen om mee te doen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Leergeld betaalt bijvoorbeeld het lidmaatschap van een sportclub, scouting of muziekles. Maar ook de aanschaf van een rugzak of laptop voor de middelbare school.

Ook Jeugdfonds Sport en Cultuur ondersteunt kinderen door het lidmaatschap van de sportclub, muziekles, turnen, streetdance of judo te betalen. Ook de nodige kleding of huur van een instrument kunnen zij voor je betalen.

Het Nationaal Fonds Kinderhulp helpt door simpele dingen zoals een warme jas, een dagje uit, een fiets, opleiding, leesboek of een laptop mogelijk te maken.

Stichting Jarige Job helpt kinderen in armoede met een verjaardagsbox. Hierin zit alles wat je nodig hebt om een mooie verjaardag te vieren thuis en op school.

Sam& is er voor alle 315.000 kinderen en jongeren van 0 tot 21 jaar die opgroeien in arme gezinnen. Ouders met weinig geld kunnen bij hen terecht zodat ook hun kind(eren) mee kunnen doen met activiteiten zoals sport of het vieren van een verjaardag. Op hun website, www.samenvoorallekinderen.nl kan je je aanmelden.

Er is meer!

Er zijn nog een aantal andere adressen die van belang zijn.

Bij je eigen gemeente kan je terecht. Iedere gemeente ondersteunt gezinnen in armoede. Bijvoorbeeld als je koelkast of wasmachine ineens stuk gaat en je hebt een nieuwe nodig. Maar ook als je onverwacht met hoge zorgkosten te maken krijgt. Let er wel op dat je in gesprek gaat met je gemeente voordat je nieuwe aankopen doet. Iedere gemeente regelt dit weer anders. Ga dus vooral bij jouw gemeente langs om te vragen wat ze kunnen doen voor jou.

In veel gemeente zijn er ook speciale plekken of organisaties die je lokaal kunnen ondersteunen, bijvoorbeeld een wijkteam, sociaal raadslieden, maatschappelijk werk of bij het FortSamen is niet alleenBig brother big sister, . Jouw gemeente kan je hier ook naar doorsturen of je adviseren. Vraag er speciaal naar.

Als jouw kind les volgt op het MBO is het belangrijk om te weten dat de school verantwoordelijk is voor het leveren van de benodigde schoolspullen. Niet alleen een computer, maar bijvoorbeeld ook bijzondere spullen zoals kappersscharen.

Voedselbanken kunnen helpen om jou en jouw gezin een gezonde maaltijd te geven. Op de site van de voedselbank kan je binnen 1 minuut kijken of jij recht hebt op deze gezonde maaltijden.

Stichting Kinderen van de voedselbank geeft kledingpakketten uit voorzien van nieuwe kleding, nieuwe schoenen, en een aantal leuke nieuwe cadeautjes. Als je als kind jarenlang op hergebruikte kleding moet leven, is het kind vaak het mikpunt van pesterijen in de buurt en op school, en wordt sociaal gezien buiten gesloten. Hierdoor daalt de eigenwaarde van een kind enorm tegenover andere kinderen. Door twee keer per jaar nieuwe kleding uit te geven, één maal voor de winterkleding, en één maal voor de zomerkleding, kan het kind ook eindelijk eens pronken met zijn/haar nieuwe kleding. Dit is voor een kind zo’n enorme boost voor de eigenwaarde, daar heeft een kind zijn/haar hele leven profijt van.

Sommige gemeente werken samen met Project Stop, een initiatief van Kinderen van de voedselbank.. Zij helpen gezinnen aan een winter-en zomerkledingpakket. Zij werken met jeugd- en wijkteams omdat zij goed zicht hebben op gezinnen en kinderen die tussen wal en schip vallen. Deze teams kunnen gezinnen doorsturen naar Project Stop. Vraag dit dus na.

Ieder kind heeft recht op ontbijt is het motto van het Nationaal Jeugd Ontbijt, want een goed begin is het halve werk. Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, maar als je het niet kunt betalen… Stichting Nationaal Jeugd Ontbijt ondersteunt kinderen en ouders in die vroege uurtjes. Zij zorgen iedere week voor de levering van een ontbijt-box met zeven gezonde ontbijtjes. Aanmelden is simpel.

Stichting Kinderfondsen Nederland zet zich in voor kinderen in armoede met een chronische ziekte of beperking. Ze organiseren activiteiten, persoonlijke begeleiding op school, een passend naschools leertraject, zwemles, sportcourt of beweegtuinen. Check vooral hun site voor meer informatie.

Het Nationaal Hulpfonds helpt op veel verschillende gebieden, van meedoen met een schoolreisje, tot de hond mogen behouden tijdens de schuldsanering. Je bewindvoerder kan een aanvraag indienen bij het fonds.

Op de site van Rechtwijzer in schulden vind je heel veel informatie en ondersteuning als de rekeningen zich op blijven stapelen. Het is bovendien gratis en anoniem.

De Weekend Academie biedt al ruim 12 jaar programma’s aan voor jongeren van 10-16 jaar. In deze programma’s staan talentontwikkeling, studievaardigheden, themaworkshops en sportieve activiteiten centraal. Regelmatig komen er gastsprekers over hun beroep vertellen en gaan ze op excursie. Ook bieden zij hulp aan ouders die met vragen zitten. Hoe kan ik mijn kind helpen met huiswerk? Wat is er allemaal te doen in mijn buurt voor kinderen? Enige nadeel is dat ze nog niet overal in Nederland zitten. Op de site kan je kijken waar ze wel zitten.

Ook de Stichting IMC Weekendschool verspreid door Nederland biedt aanvullend onderwijs aan jongeren. Leerlingen leren van alles over cultuur, wetenschap en maatschappij, waarbij ze les krijgen les van vrijwillige professionals.

Bij Stichting Uitgestelde feestjes helpt bij het organiseren van een kinderfeestje voor kinderen tussen de 5 en 12 jaar. In overleg met de ouders, verzorgers en/of hulpverleners regelen zij het volledige kinderfeestje. Van de activiteit op locatie tot het eten en drinken. Natuurlijk zorgen ze ervoor dat het programma past bij de mogelijkheden van het gezin en de interesses van het kind. Let op: je kan het feestje niet zelf aanvragen. Dit moet een hulpverlener doen.

De Vakantiebank geeft gezinnen die het niet breed hebben de mogelijkheid om toch een week op vakantie te gaan. Je kan een aanvraag zelf indienen of via een hulpverlener. Van Friesland tot Limburg, even er tussenuit is voor iedereen lekker.

Stichting babyspullen zamelt landelijk gebruikte en nieuwe babyspullen in en maken daar babystartpakketten van. Deze pakketten verstrekken ze via bijvoorbeeld de voedselbank, hulpverlener of verloskundige gratis aan (aanstaande) ouders in Nederland die het financieel moeilijk hebben. Het pakket is gratis, je betaalt wel de verzendkosten van 6,95 euro. Vraag jouw hulpverlener om het pakket online aan te vragen.

Volgens Fitgaaf zijn gezonde kinderen die zelf kiezen voor gezond eten, drinken, bewegen en slapen belangrijk. Gezond opgroeien, met minder strijd en meer plezier. Daar helpen zij bij door gezonde keuzes leuk te maken en te ook belonen. Daar hebben ze bijvoorbeeld de FitGaaf!-kalender voor gemaakt. Met stickers als beloning voor gezond eten, drinken, bewegen en slapen.

Lezen en schrijven

Vaak hebben schulden ook te maken met taalbegrip. Niet snappen wat er op een website staat voor je toeslag, als je al zo digitaalvaardig bent dat je op de site komt. Daar is ook hulp voor.

Taal voor het Leven biedt veel ondersteuning van het begrijpen van je rekeningen, school van je kind, lezen, sites van de overheid, gesprek bij de dokter voeren,… Ze bieden ook een telefoonnummer aan voor al je vragen.

Steffie helpt je moeilijke dingen makkelijk maken. Steffie legt je uit hoe je Digid werkt, hoe je OV-chip werkt, wat een zorgverzekering is en nog veel meer.

Lezen is voor de kleinste ook al leuk. Voorgelezen worden of zelf lekker lezen en plaatjes kijken. Daarvoor kan je bij jouw bibliotheek terecht. Kinderen onder de 18 kunnen (vaak) gratis lid worden bij de bibliotheek. Vraag het vooral even na.

Voor de allerkleinste kan je gratis een koffertje ophalen, Boekstart. Als je baby ongeveer 3 maanden is, krijg je van de gemeente een speciale waardebon voor het BoekStartkoffertje. Ga met deze bon naar de Bibliotheek bij jou in de buurt, maak je baby lid en ontvang het gratis BoekStartkoffertje. Bezoek hierna de BoekStarthoek en bekijk welke leuke, nieuwe boekjes jij en je baby kunnen ontdekken!

Volgend bericht