Geld en meer

Graag willen we je ook op financieel gebied van informatie voorzien. Het hebben of krijgen van een kind raakt je namelijk toch in je portemonnee. Je hebt ook bepaald rechten en plichten. En heb je overal over nagedacht? Heb je bijvoorbeeld nagedacht over je pensioen als je minder gaat werken? Of over je verzekeringen? Wij hebben het een en ander op een rijtje gezet.

1. Waar heb je recht op?

Verlof 

Als je tijdelijk minder wilt werken (bijvoorbeeld na de geboorte van je kind) of als je kind ziek is, dan zijn er verschillende verlofregelingen waar je gebruik van kan maken. Voor een meerling geldt zelfs dat je soms recht hebt op meer verlof. Check alle verlofregelingen op de site van de Rijksoverheid of de verlofregelaar.nl. Ga vooral in overleg met je partner en je werkgever. 

Kinderbijslag op je rekening

Je krijgt het automatisch. Binnen 2 tot 4 weken na de aangifte van de geboorte krijg je bericht van de Sociale Verzekeringsbank. De Sociale Verzekeringsbank stuurt je binnen een maand nadat je aangifte van de geboorte van je kind bericht over. Hoeveel kinderbijslag je krijgt, hangt af van de leeftijd van je kind. Nieuwsgierig? Kijk op de site van de SVB. 

Kindgebonden budget

Kindgebonden budget is een toeslag van de Belastingdienst en een maandelijkse aanvulling op de kinderbijslag. Als je huur- of zorgtoeslag krijgt, kan het ook zijn dat je recht hebt op kindgebonden budget. De Belastingdienst stuurt je vanzelf bericht, als je hier recht op hebt. Meer informatie vind je bij het Nibud.

Kinderopvangtoeslag

Wil je straks gebruikmaken of maak je al gebruik van kinderopvang, dan kun je mogelijk een deel van de kosten vergoed krijgen. Je moet daarvoor wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Hoeveel je vergoed krijgt, hangt bovendien af van je inkomen en het aantal uren dat je gebruik maakt van kinderopvang.

Met de kinderopvangtoeslag is het wel oppassen. Die moet je aanvragen binnen 3 maanden nadat je kind voor het eerst naar de opvang gaat. Wacht je te lang met de aanvraag? Dan loop je deze toeslag mis. Geef ook op tijd wijzigingen door!

Kinderopvangtoeslag aanvragen doe je bij de Belastingdienst. Download dan ook gelijk de kinderopvangtoeslag app. Hier krijg je snel en makkelijk overzicht in wat je aanvraagt en kan je wijzigingen doorgeven. Check wat je allemaal moet weten over de kinderopvangtoeslag.

2. Wat kost een baby?

De babykamer, spulletjes voor de verzorging van je kind: er is veel om over na te denken, te regelen… en te betalen. Op de website Wijzer in geldzaken kan je zoeken op ‘kinderen’ en vind je heel veel nuttige, praktische informatie. Ook het NIBUD informeert je over alle mogelijke soorten in iedere fase van het leven van je kind, zoals de kosten die komen kijken bij het krijgen van kinderen en meer algemene informatie. Ook hun Geldwijzer kan je meer inzicht geven op je persoonlijke situatie. Check ook Geldfit.nl en doe de geldfittest.

Financiële hulp? Check waar je recht op hebt!

Een gezin runnen kan aardig in de papieren lopen. Gelukkig zijn er verschillende landelijke regelingen om de financiële druk van de ketel te halen zoals de kinderbijslag of het kindgebonden budget. Ook de gemeente heeft verschillende regelingen om gezinnen te ondersteunen. Ga dit na bij je eigen gemeente.

Vergeet je pensioen niet

Aanstaand ouderschap en je pensioen líjken misschien twee totaal verschillende onderwerpen, maar zorgen voor je kind doe je nu én in de toekomst. Wij hebben een paar handige websites voor je op een rij gezet.

  • Check jouw pensioenzaken met het stappenplan van Wijzer in geldzaken of de Pensioen Schijf-van-Vijf van het Nibud. Op www.mijnpensioenoverzicht.nl/pensioenregister zie je hoe je er zelf voor staat.
  • Ben jij in financieel opzicht goed voorbereid op alles wat komen gaat? Het stappenplan van WomenInc helpt je op weg.
  • Ga je straks in deeltijd werken of neem je ouderschapsverlof op? Het heeft allemaal ook invloed op je pensioen. Hou hier rekening mee!
  • Heb je nog meer vragen over je pensioen bijvoorbeeld als zelfstandige, hoe je je pensioen kan aanvullen of andere vragen, check dan het pensioendossier van Wijzer in Geldzaken. 

Het hele financiële plaatje: de WerkZorgBerekenaar 

Wat ga je doen? Wat doet je partner? Als er een kind op komst is, kan je besluiten minder te gaan werken. Maar ook op andere momenten kan je overwegen om meer of minder te gaan werken. Wat zijn nu de gevolgen van zo’n keuze voor je portemonnee? Dat is niet makkelijk in te schatten omdat er veel verschillende dingen invloed hebben op je inkomen. Het Nibud heeft samen met Women Inc het makkelijk gemaakt: Bereken in zeven stappen met de WerkZorgBerekenaar hoe je er nu financieel voor staat en bekijk wat een andere werk-zorgverdeling betekent voor je financiële situatie. 

3. Financiele opvoeding

Sparen voor je kind

De meeste ouders sparen voor hun kind. Bijvoorbeeld voor een studie. Of voor als ze later een eigen zaak willen beginnen. Begin vroeg. Dan hoef je per maand maar een klein bedrag opzij te zetten. En heeft je geld de tijd om te groeien. Je kunt een depositorekening openen op je eigen naam. Daarop spaar je een bedrag voor je kind. Met een depositorekening staat je geld langere tijd vast. De rente die je krijgt is hoger dan op een gewone spaarrekening. Met een beleggingsrekening heb je kans op een hoger eindresultaat. Het Nibud heeft alles op een rijtje gezet. Wijzer in Geldzaken doet ook een duit in het zakje met een mooi overzicht.

Financiele opvoeding

Hoeveel zakgeld geef je? Hoe leer je je kind omgaan met geld? Hoe leer je je kind omgaan met pinnen en zijn of haar eigen bankrekening? Allemaal vragen die bij de komst van een kind ook meespelen. Ook hiervoor heeft het Nibud een lijstje gemaakt. Zelfs met een financiele opvoedtest. Ook hiervoor kan je terecht bij Wijzer in Geldzaken.

4. Check je verzekeringen

Verzekeringen

Ook je kind moet straks verzekerd zijn voor zorgkosten. Dat doe je door je kind na de geboorte bij te schrijven op je zorgpolis. Het is dan gratis meeverzekerd tot het 18 jaar is. Bekijk wel ieder jaar of je vindt, dat jouw zorgverzekering nog bij jou en je gezin past. Je kunt desgewenst ieder jaar per 1 januari overstappen. 

Andere verzekeringen

Laat je kind na de geboorte bijschrijven op je andere verzekeringen. Denk aan je aansprakelijkheidsverzekering, reisverzekering en een uitvaartverzekering. Je kunt dit via je tussenpersoon doen, of rechtsreeks bij je verzekeraar. Voorkom dat je kind niet verzekerd is!

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Stel dat jij of je partner overlijdt. Dan wil je natuurlijk dat je gezin niets tekort komt. Ze moeten gewoon in hetzelfde huis kunnen blijven wonen. En ook de kinderopvang en de studie van je kinderen mogen niet in gevaar komen. Met een overlijdensrisicoverzekering geef je je gezin die zekerheid.

Je kiest zelf het bedrag dat je wilt verzekeren. Dat bedrag wordt bij overlijden in één keer uitgekeerd.

Een overlijdensrisicoverzekering sluit je al af voor een paar euro per maand.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten

Ben je ondernemer of zzp’er? Dan is het goed om na te denken wat er gebeurt als je niet kunt werken door een ongeluk of ziekte. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering ben je verzekerd van inkomen.

5. Rondom de bevalling

Kraamzorg en vergoeding

Meld bij je zorgverzekeraar dat je zwanger bent. Je krijgt dan een lijst met kraamzorgbureaus waaruit je kunt kiezen. De kraamzorg zelf wordt vergoed uit je basisverzekering. Afhankelijk van je zorgpakket betaal je wel een eigen bijdrage. 

Kraampakket

Bij je zorgverzekeraar kun je een kraampakket aanvragen. Hierin zitten allerlei spulletjes die nodig zijn voor tijdens en vlak na de bevalling. Denk aan een navelstrengklemmetje en verbandartikelen. Bij de ene verzekeraar is het kraampakket gratis, bij de ander niet. Vraag het even na.

Babybudget opstellen

Ledikant, commode, kinderwagen… Koop je alles nieuw voor de baby dan kom je al snel uit op € 3500,-. Reken op zo’n € 300,- aan babykleren en spullen voor de eerste maanden. Op de site van het Nibud lees je alles over de kosten van een baby.

Babyuitzet meeverzekeren

Is de babykamer klaar? Neem dan contact op met je inboedelverzekeraar. Het kan verstandig zijn om het verzekerde bedrag te verhogen.

Zwangerschapsverlof aanvragen

Vraag een zwangerschapsverklaring aan je verloskundige. Je hebt deze verklaring nodig voor je werkgever.

Je hebt recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. Het bevallingsverlof kun je ook in delen opnemen. In je arbeidsovereenkomst of je cao lees je waar je precies recht op hebt.

Wil je langer thuis zijn? Vraag dan aan je werkgever of je extra vrije dagen kunt kopen of neem ouderschapsverlof op. Ook voor partners is er een verlofregeling, het geboorteverlof ook wel bekend als vaderverlof of partnerverlof. Check de verlofregelaar of de site van de Rijksoverheid voor alle informatie over verlofregelingen.

Werk je als zelfstandige? Dan heb je misschien recht op een ZEZ-uitkering. Deze zwangerschapsuitkering voor zelfstandigen kun je aanvragen bij het UWV.

Volgend bericht
Volgend bericht
Volgend bericht
Volgend bericht
Volgend bericht