In Nederland hebben we goede kinderopvang. We behoren zelfs tot de beste van Europa. Er zijn dan ook allemaal regels waar de kinderopvang aan moet voldoen in het belang van de kinderen. Er wordt toezicht gehouden door de GGD en de gemeente. Voor ouders een hele geruststelling want je kind aan een ander toevertrouwen, vooral als ze zo klein zijn, is best spannend. Waar let je dan op als ouder als je een kinderopvang uitkiest? Wat moet je regelen als je kinderopvang wilt? We hebben het op een rijtje gezet.
Dit is het moment om je voorkeuren te bepalen: wat vind jij/vinden jullie belangrijk?
- Gastouder of kinderdagverblijf?
- Groepen met kinderen van dezelfde leeftijd bij elkaar (horizontale groep) of met verschillende leeftijden bij elkaar (verticale groep)?
- Specifieke filosofie/pedagogische aanpak (bijvoorbeeld Gordon of Pikler)?
- Openingstijden en soort contract: wil je flexibiliteit* of wil je je kind op vaste dagen onderbrengen? Hoeveel dagen zijn dat? En welke?
- Locatie op de route naar/van je werk, of is omrijden bespreekbaar?
- Als je op zoek bent naar buitenschoolse opvang (BSO): heb je vervoer van en naar sport- of andere clubjes nodig?
Voordat je echt gaat kijken, vraag nog even om je heen.
- Vraag bij de gemeente om een lijst van geregistreerde kinderopvangorganisaties en gastouderbureau’s in je woonplaats, of kijk op de website van het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Hier vind je alle geregistreerde organisaties, inclusief gastouderbureaus en gastouders. Hier vind je ook alle rapporten van de GGD die toezicht houden. Zij gaan regelmatig langs bij de kinderopvang en gastouderopvang en kijken naar de kwaliteit van de kinderopvang. Als deze niet in orde is, treedt de gemeente op. Al deze rapporten vind je dus bij het LRK. Super handig! Kinderopvangorganisaties zijn ook verplicht om het rapport online te zetten.
Let op: om in aanmerking te komen voor kinderopvangtoeslag móet je kinderopvangorganisatie geregistreerd staan bij het LRK.
- Vraag familie, buren of vrienden in de buurt om hun ervaringen met lokale kinderopvangaanbieders. Heb je al schoolgaande kinderen, vraag ook de basisschool om tips en informatie.
- Google en vergelijkingssites: bekijk recensies van ouders online en bezoek de websites van de opvangorganisaties die bij jouw eisen- en wensenlijstje lijken te passen. Lees vooral ook hun visie op kinderopvang.
- Check of de organisatie is aangesloten bij een Brancheorganisatie Kinderopvang.
- Check eventueel of de organisaties het HKZ-certificaat hebben (Stichting Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector).
- Vraag offertes van verschillende opvangvormen en organisaties voor een goed inzicht in de kosten. De ene organisatie rekent luiers en vervoer bijvoorbeeld apart af. Dit zit dan niet inbegrepen in de prijs.
Bepaal welke kinderdagverblijf of gastouder(bureau)s je wilt bezoeken. Maak een lijstje en maak vervolgens een afspraak om te kijken.
Maak nu een afspraak voor een gesprekje en rondleiding bij jouw/jullie favorieten. Zo kun je checken of de visie, aanpak en sfeer passen bij jou en je kind:
- Neem iemand mee naar de afspraak. Met z’n tweeën zie/hoor je meer.
- Bedenk van tevoren wát je allemaal wilt weten. Schrijf het op en houd je lijstje er tijdens het gesprek gerust bij.
Kijken maar
Let tijdens de rondleiding goed op: hoe is de sfeer in het gebouw en op de groep(en)? Neem – als het al geboren is – je kind mee en kijk hoe medewerkers met je kind omgaan. Maken ze contact? Zijn de pedagogisch medewerkers enthousiast? Hebben ze aandacht voor alle kinderen? Hoe gaan ze om met de baby’s? Zijn ze actief met de kinderen bezig?
Om je op weg te helpen hebben we alvast wat vragen voor je op een rij gezet:
- Wat is het pedagogisch (=opvoedkundig) beleid? Welke voorbeelden kunnen ze geven?
- Hoeveel kindjes zitten er op een groep? Hoeveel (gediplomeerde) leidsters zijn daarbij? Worden groepen aan het begin of einde van de dag samengevoegd? Voor hoe lang?
- Krijgt je kind vaste medewerkers op de groep? Hoe oud zijn de medewerkers, hoe ervaren? Is er een hoog verzuim of een hoog verloop van personeel?
- Is het rustig op de groep? Hebben de kinderen in de groepsruimte(s) lekker veel ruimte om te spelen? Is het schoon?
- Welke activiteiten worden er zoal ondernomen met de kinderen?
- Is er voldoende en afwisselend speelmateriaal voor de kinderen? Is dat heel en schoon?
- Is er voor peuters ook wat uitdagender speelgoed?
- Hoe ziet de slaapruimte eruit? Zijn de bedjes veilig? Hebben de kinderen een vaste plek? Hoe is de temperatuur? Zeker bij baby’s mogen de slaapkamers niet te warm zijn (15-18 graden wordt aanbevolen). Voelt de lucht er prettig en fris, of muf en bedompt?
- Hoe vaak gaat de groep naar buiten? Hoe ziet het buitenterrein eruit? Heeft het een goede omheining? Is er genoeg plek om lekker te spelen? Zijn er genoeg schaduwplekken voor zomerdagen? Zijn er speeltoestellen of is er een uitdagende natuurtuin? Is het veilig? Hoe gaat het kinderopvangcentrum hiermee om?
- Is er voldoende en veilige parkeergelegenheid?
- Hoe zijn de haal- en brengtijden? Krijg je een boete als je je kind te laat komt ophalen? Wat als je trein bijvoorbeeld vertraging heeft?
- Kinderen worden weleens ziek. Of hebben hoofdluis. In welke gevallen word je gebeld? Wanneer moet je je kind ophalen?
- Wat gebeurt er als de vaste medewerker ziek is? Is er een vaste invalpoule?
- Is het een grote organisatie met meerdere locaties? Kun je bijvoorbeeld van dagopvang gemakkelijk overstappen naar buitenschoolse opvang?
Vier ogen: vraag ernaar!
De kinderopvang kent het “vierogen-principe”: door medewerkers met elkaar te laten meekijken en meeluisteren, wordt de veiligheid en zorgvuldigheid vergroot. Zo kunnen medewerkers elkaar bijvoorbeeld in de gaten houden met doorkijkjes. Vraag er bij je bezoek naar: weet iedereen in het kinderopvangcentrum wat er met “vier ogen” wordt bedoeld en wat er van hen in dit opzicht wordt verwacht? Worden deze afspraken nageleefd?
Zodra je je keuze hebt gemaakt, is het tijd om goede afspraken te maken en vast te leggen:
- Bij de meeste kinderopvangorganisaties teken je een overeenkomst. Samen met de Algemene Voorwaarden en bijvoorbeeld het informatieboekje dat je meekrijgt, vormt dit jullie contract.
- Lees alles goed door en kijk nog eens op de website van de kinderopvangorganisatie voor aanvullende informatie (bijvoorbeeld de opzegtermijn).
- Zorg dat al je vragen beantwoord zijn vóór je je handtekening zet. Zo kom je later niet voor verrassingen te staan. Op de website van BOinK lees je hier meer over.
- Heb je getekend bij een LRK-geregistreerde organisatie of gastouder, vraag dan direct kinderopvangtoeslag aan. Het kan even duren voor je aanvraag goedgekeurd is. Ook kun je maar tot 3 maanden terug je toeslag aanvragen. Weet je niet zeker of je recht hebt op kinderopvangtoeslag? Check dan de site van de Rijksoverheid.
- Let op: geef veranderingen in je eigen woon-, werk- of levenssituatie, of in de frequentie van de opvang van je kind, altijd door aan de Belastingdienst. Het kan zijn dat je recht op of de hoogte van je kinderopvangtoeslag verandert. Hier lees je precies welke wijzigingen je moet doorgeven.
- Download ook de kinderopvangtoeslag app. Hier krijg je snel en makkelijk inzage en kan je wijzigingen doorgeven.