Dat klinkt best goed, maar check hier eerst even wat de financiële gevolgen zijn.
Wil je (tijdelijk) meer of minder werken? Dan is het goed om even na te denken over wat de financiële gevolgen zijn voor jou en je gezin. Vaak staan ouders hier niet of te weinig bij stil. Wat kan meer werken mij opleveren? Of wat kost het me? Het heeft bijvoorbeeld ook invloed op de hoogte van je pensioen of de hoogte van je hypotheek, mocht je een nieuwe willen aanvragen. Dus goed nadenken over je keuze is belangrijk.
Meer of minder werken?
Realiseer je om te beginnen dat sinds kort samen een half jaar voor de baby thuis zorgen dichterbij is gekomen dan ooit. Zo is er het betaalde aanvullende geboorteverlof voor vaders/partners. En vanaf augustus 2022 betaald ouderschapsverlof voor beiden voor twee maanden. Dit alles geldt helaas alleen als je in loondienst bent en de vergoeding is 70% van je dagloon. Niettemin is dit heel goed nieuws voor werkende ouders en hun kinderen.
Met de volgende sites heb je in ieder geval wat hulp. Doe bijvoorbeeld de WerkZorgBerekenaar of de WerkUrenBerekenaar. Check de Schijf van Vijf. Of kijk bij het Juridisch Loket. Bij de Loonwijzer kan je ook uitrekenen hoeveel je bruto-netto verdiend of met de salarischeck uitzoeken of je wel genoeg verdiend in vergelijking met anderen.
Er is meer
Heb je ook nagedacht over verlof opnemen? Er zijn in Nederland heel veel verschillende soorten verlofregelingen. We hebben alles op een rij gezet in onze Checklist Alles over verlof. Check dan ook gelijk onze Checklist Werken en Zorgen. Je kan er ook voor kiezen om meer thuis te werken, als dat kan in jouw baan. Zorg er dan wel voor dat je goed voor jezelf zorgt.
Er is sinds 1 januari 2016 de Wet flexibel werken. In deze wet staat vastgelegd dat je als werknemer het recht hebt om een verzoek in te dienen om flexibel te werken. Zo kan je vragen naar een flexibele arbeidsplaats, werktijden en arbeidsduur. Het hoe en wat lees je op de site van de Rijksoverheid.
Het gesprek
Voer ook, als je een partner hebt, het gesprek aan de keukentafel. Wie, Wat, Waar, Wanneer en Waarom, het zijn de vijf W’s die je samen in moet vullen. Maar voer ook het gesprek met aan de werkgeverstafel. Neem voor beide de tijd.
Heb jij behoefte aan slimme tips rondom werk en zorg? Bekijk onderstaande stoomcursus werk en zorg en doe er je voordeel mee.